Journée d’étude – Vœux, cadeaux et étiquette: comment la diplomatie s’exprimait à travers les banquets

10.00: accueil et introduction

Maddalena Bellavitis (EPHE), Loïc Bienassis (Institut Européen d’Histoire et des Cultures de l’Alimentation IEHCA/Université de Tours), Milan Svoboda (Charles University Prague)

10.15: session du matin

Anthony Musson, Historic Royal Palaces – The Diplomacy of Feasting at the Court of King Henry VIII

Johanna Sinclair, University of Oxford – Unity and Disunity in the Marriage Banquets for Henry IV and Maria de’ Medici

11.15: pause café

Attila Györkös, University of Debrecen – Spectacles pour Forger une Identité Commune

Anne Bloemacher, University of Münster – Formes fluides – Matière ambiguë. La vaisselle et l’eau

13.30: pause déjeuner

15.00: session de l’après-midi

Marie-Emmanuelle Torres, Aix-Marseille Université – Musiques, sons et diplomatie dans le banquet impérial à Byzance (10e -12e s.)

David Brégaint, NTNU Norway – Royal banquets in medieval Norway: A showcase for diplomatic integration.

16.00: pause café

Ewelina Sikora, Central European University – According to their honor and humor: reception banquets in Poland- Lithuania’s diplomatic relations in the late seventeenth century

Limor Yungman and Johannes S. Lotze, The Hebrew University of Jerusalem – Stun them, frighten them, and feed them: Gastrodiplomatic strategies in Samanid and Kitan-Liao courts

17.00: Discussion et conclusions

About RMBLF

Réseau des médiévistes belges de langue française
Cet article a été publié dans Colloque. Ajoutez ce permalien à vos favoris.