Offre d’emploi – Collectie-expert Boekgeschiedenis (KULeuven)

Binnen KU Leuven Bibliotheken beheert Bijzondere Collecties een belangrijk deel van de bibliothecaire erfgoedcollecties (manuscripten, oude drukken, grafiek en andere kostbare werken). Daarnaast beheert Bijzondere Collecties een referentiecollectie met circa 75.000 titels over boekgeschiedenis en grafiek. Website van de eenheid

Functie

Bijzondere Collecties is uniek in Europa als expertisecentrum voor de geschiedenis van het handschrift, het gedrukte boek en grafiek. Als collectie-expertboekgeschiedenis ben je, in overleg met de conservatoren, verantwoordelijk voor de referentiecollectie. Je staat in voor de uitbouw en het beheer van deze collectie, de communicatie erover en een belangrijk deel van de dienstverlening in de leeszalen.

1. Collectie

 • Je staat in voor de opbouw, aanvulling en uitbreiding van de referentiecollectie door het bijhouden van uitgeverscatalogi, recensies en bibliografische opzoekingen. Je doet dit in overleg met de conservatoren en de collega’s van andere bibliotheken.
 • Je beheert het collectiebudget dat is toegewezen voor de uitbouw van de collectie.
 • Je zorgt voor een kwalitatieve ontsluiting van de collectie (toekennen van een relevant plaatskenmerk en onderwerpsontsluiting in UDC).

2. Communicatie

 • Je verzorgt de communicatie over de collecties in nieuwsbrieven en op de website. Je bent altijd op zoek naar mogelijkheden om de collectie een bredere zichtbaarheid te geven.

3. Dienstverlening

 • Je bent verschillende dagdelen per week verantwoordelijk voor de permanentie in Bijzondere Collecties en de eerstelijnszorg die hieraan verbonden is (assistentie aan lezers, terugplaatsen van boeken en zorgen voor de orde en netheid in de leeszalen).
 • Je biedt onderzoeks- en onderwijsondersteuning gekoppeld aan de collecties, bijvoorbeeld door het geven van informatiesessies en rondleidingen.
 • Je bent het aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen over de collectie boekgeschiedenis.

Voor al deze taken als collectie-expert boekgeschiedenis rapporteer je aan het hoofd van Bijzondere Collecties.

Profiel

 • Je hebt een masterdiploma of bent gelijkwaardig door ervaring. Een boekhistorische specialisatie en een basiskennis van Latijn zijn pluspunten. Werkervaring in een wetenschappelijke bibliotheek en/of een bijkomende bibliotheekopleiding strekken tot aanbeveling.
 • Je hebt kennis van het bibliotheeksysteem Alma en het indelings- en classificatieschema UDC, of je bent enthousiast om je daarin te bekwamen.
 • Je bent vertrouwd met informatica en softwarepakketten als Microsoft Office. Je kan goed uit de voeten met diverse software rond design en communicatie (zoals Adobe Indesign en Intuiface) of je bent enthousiast om je daarin te bekwamen.
 • Je beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden in het Nederlands en het Engels en een goede kennis van het Frans.
 • Je bent een teamspeler die overlegt en goed samenwerkt met collega’s.
 • Je bent klantgericht, nauwgezet, ondernemend en vernieuwingsgericht. Je hebt zin voor orde, organisatie, innovatie en kwaliteit.
 • Je bent bereid om je permanent bij te scholen.

Aanbod

Wij bieden een voltijdse tewerkstelling van onbepaalde duur. De functie is gekoppeld aan een salaris in graad 6 of graad 7.  Graad 8 is uitzonderlijk weggelegd voor kandidaten die reeds van bij de start, omwille van doorgedreven kennis en ervaring, extra verantwoordelijkheden kunnen opnemen. Hierbij bieden wij een kosteloze hospitalisatie- en groepsverzekering.  Meer informatie over het salarispakket kan je terugvinden op de jobsite.  

Interesse?

Meer informatie is te verkrijgen bij mevrouw Elke Herinckx, tel.: +32 16 19 40 36. Solliciteren voor deze vacature kan tot en met 31/08/2020 via onze online sollicitatietoepassing KU Leuven wil een omgeving creëren waarin alle talenten maximaal tot ontplooiing kunnen komen, ongeacht gender, leeftijd, culturele herkomst, nationaliteit of functiebeperking. Hebt u vragen in verband met toegankelijkheid of ondersteuningsmogelijkheden, dan kan u ons contacteren via diversiteit.HR@kuleuven.be.

Source : KULeuven

A propos RMBLF

Réseau des médiévistes belges de langue française
Cet article a été publié dans Le réseau. Ajoutez ce permalien à vos favoris.