Publication – Margreet Brandsma, « Tussen twee dynastieën. Margaretha van Bourgondië (1374-1441), gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland »

Margaretha van Bourgondië werd door haar huwelijk met Willem van Beieren gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland. Zij verpersoonlijkte het politieke bondgenootschap tussen de Bourgondische en de Beierse dynastie. Na Willems overlijden werd de positie van haar enige kind, Jacoba van Beieren, aangevochten. Margaretha steunde haar dochter en kwam daardoor in aanvaring met mannelijke leden van zowel de Beierse als de Bourgondische dynastie. In dit boek belicht Margreet Brandsma de rol van Margaretha in een cruciale episode in de geschiedenis van de Nederlanden. Ze laat zien over welke machtsmiddelen Margaretha als laatmiddeleeuwse vorstin beschikte. Haar levensloop, financiën, hofhouding en religieuze en literaire patronage worden belicht.

Table des matières : ici

Informations pratiques :

Margreet Brandsma, Tussen twee dynastieën. Margaretha van Bourgondië (1374-1441), gravin van Henegouwen, Holland en Zeeland, Hilversum, Verloren, 2022 ; 1 vol, 304 p. (Middeleeuwse Studies en Bronnen, 181). ISBN : 978-9-08704-984-3. Prix : € 29,00.

Source : Verloren

A propos RMBLF

Réseau des médiévistes belges de langue française
Cet article a été publié dans Publications. Ajoutez ce permalien à vos favoris.