Journée d’étude – Studiemiddag gebedenboeken in de Leidse collectie middeleeuwse handschriften

Datum woensdag 26 april 2023
Tijd 14:45 – 18:00 uur
Locatie Universiteitsbibliotheek
Witte Singel 27
2311 BG Leiden Zaal Vossiuszaal

Universitaire Bibliotheken Leiden organiseert op woensdag 26 april 2023 een studiemiddag gewijd aan het handgeschreven gebedenboek uit de Middeleeuwen. Aanleiding is de verwerving van twee fraai gedecoreerde vijftiende-eeuwse manuscripten. Margriet Gosker en Ferenc Postma schonken de bibliotheek onlangs een Middelnederlands getijdenboek en een Latijns psalter.

In drie lezingen zullen deze handschriften vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken en besproken: collectievorming, studie van de tekstcultuur en studie van de verluchting. Na een gesprek met de schenkers over hun beweegredenen om boeken te verzamelen én weg te geven kunnen deelnemers de aanwinsten bezichtigen, samen met andere gebedenboeken uit de Leidse collectie.

Programme :

 
14:45-15:00Inloop
15:00-15:10Opening
15:10-16:40Lezingen   Leidse middeleeuwse gebedenboeken: op de plank en digitaal — André Bouwman, conservator westerse handschriften, Universitaire Bibliotheken Leiden Gewoon bijzonder: Het Middelnederlandse gebedenboek — Anna Dlabačová, universitair docent, Leiden University Centre for the Arts in Society; hoofdonderzoeker ERC-project ‘Pages of Prayer’ Bewaard voor Leiden: het Gosker-Postma psalter en de Noord-Nederlandse boekverluchting — Anne Margreet As-Vijvers, senior conservator middeleeuwse boekverluchting, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis
16:40-17:00Garrelt Verhoeven in gesprek met Ferenc Postma en Margriet Gosker
17:00-17:30Bezichtiging van handschriften
17:00-18:00Borrel

Source : Universiteit Leiden

A propos RMBLF

Réseau des médiévistes belges de langue française
Cet article a été publié dans Conférences. Ajoutez ce permalien à vos favoris.