Colloque – Vrouwen in de Middeleeuwen. Persoonlijke Devotie en Publieke Ambitie

De Middeleeuwen: een donkere periode waarin geweld, geloof en mannen de samenleving domineerden. Vrouwen kwamen er amper aan te pas. Ten minste, zo luidt het cliché. Het Middeleeuwen Symposium brengt in samenwerking met de Radboud Universiteit een ander verhaal. Prof.Dr. Johan Oosterman is dagvoorzitter.

Tijdens het symposium op 12 juni geven zeven sprekers de middeleeuwse vrouw weer een gezicht. Zij zijn verbonden aan Nederlandse, Vlaamse en Engelse universiteiten en vertellen over hun actueel onderzoek. Vanwege de positieve reacties van vorig jaar bieden we op 11 juni ook een verdiepende ‘College Tour’.

Vrouwen hadden zeker rechten, die ze gebruikten om handel te drijven of hun mening te verkondigen. Ook hun keuzes in relaties werden vaak gerespecteerd en hun erfenissen beschermd. Zelfs in opstanden pakten vrouwen een leidende rol. Vrouwen speelden ook een prominente rol in de Moderne Devotie. Sommige religieuze vrouwen ontwikkelden een intense, persoonlijke geloofspraktijk. Ook adellijke vrouwen hadden ambities, gericht op de belangen van hun familie en onderdanen. Hun strategieën werden vastgelegd in architectuur, interieurs en grafmonumenten.

Tijdens de ‘College Tour’ op 11 juni spreekt Dr. Rachel Delman (University of York) uitgebreid over de manier waarop adellijke vrouwen hun macht etaleerden via residenties en landgoederen. Dr. Godelinde Perk (University of Oxford) vertelt over een aantal beroemde devote vrouwen, hun religieuze beleving en hun invloed op de kerk.

Liefhebbers van de Middeleeuwen kunnen zich weer twee dagen prima vermaken in Zutphen. Inschrijven voor één van beide dagen kan natuurlijk ook.

cropped-baldung-button

Programme :

Op VRIJDAG 12 JUNI stellen zeven onderzoekers middeleeuwse vrouwen aan u voor, die er in slaagden een stevige stempel te drukken op hun leven en omgeving.

10.15 uur: Inloop en ontvangst met koffie en lekkernij.
10.50 uur: Welkomstwoord door de organisatie en de gemeente Zutphen.

11.00 uur: Column van Sanne Frequin, Universiteit Utrecht en regelmatige gast in VPRO-programma OVT.

BLOK 1: GELOOF MET LIJF EN LEDEN

11.15 uur: Salome Sticken, een vrouwelijke leider in de Moderne Devotie. Dr. Mathilde van Dijk, Rijksuniversiteit Groningen.
11.45 uur: Vrouwen om Nooit te Vergeten. Geheugenkunst en de Liturgie in Levensbeschrijvingen van Middeleeuwse Vrouwen .Dr. Godelinde Gertrude Perk, University of Oxford.
12.15 uur: Vragen en discussie
12.30 uur: Lunch, met gelegenheid tot verkenning in en rond de Walburgiskerk.

BLOK 2: PRAALGRAVEN EN PRACHTPALEIZEN

13.45 uur: Gravinnen regeren over het graf. Dynastieke propaganda in adellijke grafmonumenten. Sanne Frequin, Universiteit Utrecht.
14.15 uur: Making her Mark. Mary of Guelders and her Building Activities as queen-regent in 15th-Century Scotland. Dr. Rachel Delman, University of York.
14.45 uur Vragen en discussie
15.00 uur koffie/theepauze

BLOK 3: STAD DER VROUWEN

15.30 uur: Felle vrouwen en kwade daden. Opstandige vrouwen in de laatmiddeleeuwse Nederlanden. Dr. Lisa Demets, Universiteit Gent.
16.00 uur: In het hart van de stad. Liefde, lust en prostitutie in de laatmiddeleeuwse Nederlanden. Dr. Jelle Haemers, KU Leuven.
16.20 uur: Van dienstmeisje tot geldschieter in een middeleeuwse metropool. Janne Schuts van Antwerpen. Dr. Andrea Bardyn, KU Leuven.
16.40 uur: Vragen en discussie

16.45 uur: Afsluiting gevolgd door hapje en drankje.

*) De lezing van Rachel Delman is in het Engels.

Informations pratiques :

Zutphen (Pays-Bas)
11&12 juni 2020

Source : Middeleeuwen Symposium

A propos RMBLF

Réseau des médiévistes belges de langue française
Cet article a été publié dans Conférences. Ajoutez ce permalien à vos favoris.